Pirmąją vizito dieną apsilankėme vaikų dienos centre COMUNITA EDUCATIVA PETER PAN. COMUNITA EDUCATIVA lankytojai – sutrikusio intelekto vaikai ir jaunimas nuo 2 iki 21 m. amžiaus. Veiklos organizuojamos individualiai. Teritorija saugi, vartai rakinami. Aktyviai taikoma gyvūnų (kačių) terapija.
Kitą dieną lankėmės senyvo amžiaus žmonių, sergančių Alzheimerio liga, dienos centre – CENTRO DIURINO INTEGRATO. Čia praktiką atlieka 2 mūsų mokinės – socialinio darbuotojo padėjėjos. Nepaisant kalbos barjero dvi mokinės, besimokančios pagal socialinio darbuotojo padėjėjo mokymo programą, prigijo šioje įstaigoje, savarankiškai (maršrutiniais autobusais) pasiekia įstaigą, rūpinasi klientų individualiais poreikiais, padeda organizuoti lavinamąsias ir laisvalaikio veiklas. Pokalbyje su centro vadovais buvo aptartos bendradarbiavimo galimybės. Mus sudomino lavinamųjų intelektinių žaidimų ir pratybų metodika, kuria partneriai sutiko pasidalinti.
Gegužės 3 d. lankėmės INSTITUTO di INSTUZIONE SECOUDARIA SUPERIORE LUIGI ENAUDI (pagrindinės kryptys – turizmo organizatoriai, gastronomija, ekonomika). Ekskursiją po įstaigą organizavo dvi moksleivės, besimokančios turizmo organizatorių profesijos. Supažindino su profesinio mokymo baze, pagrindinė kryptis – gastronomija.
Demonstravo įvairių rūšių itališkos kavos virimo subtilybes. Buvome supažindinti su itališkos pastos rūšimis.
Gegužės 4 d. aplankėme INSTITUTO PROFESIONALE di STATO MICHELE LECCE. Čia susitikome su mokyklos vadovais, kurie pakvietė dalyvauti kokteilio plakimo edukacijoje. Ši mokymo įstaiga turi daug užsienio partnerių, su apgailestavimu pastebėjo, kad ne visos Italijos PM įstaigos turi tokią modernią įrangą, kaip Lietuvoje.
Gegužės 5 d. pagrindinį dėmesį skyrėme viešbučio TOURING, kuriame gyvenome, mūsų mokinių (virėjos ir padavėjos-barmenės) praktikos stebėjimui. Degustavome jų paruoštus patiekalus, džiaugėmės sėkminga integracija į viešbučio personalo gretas.
Išvykimo išvakarėse su priimančiąja organizacija NENSERVICE SOCIETA COPERATIVA SOCIALE atstovais aptarėme profesinio mokymo specifiką Italijoje, tolimesnį bendradarbiavimą. Įdomu pastebėti, kad pameistrystės mokymo forma, kuri vis labiau įgyja pagreitį Lietuvoje, Italijoje beveik netaikoma, vyksta mokymasis realioje darbo vietoje. Susitarėme dėl partnerio priėmimo mūsų mokymo įstaigoje 2022 m. rugsėjo pirmoje pusėje. Ši – kviestinių ekspertų veikla – mums yra nauja, ekspertas – virtuvės šefas Mindaugas Lucka mokins itališkos virtuvės subtilybių.